Loading...
Giriş Yap Hesap Oluştur

Çağrı Merkezi / 444 72 21

Yabancılara Ev Satış Prosedürü Nasıl İşler?

Anasayfa Yazılar Yabancılara Ev Satış Prosedürü Nasıl İşler?
Sevdiklerinizle Paylaşın

Yabancılara Ev Satış Prosedürü Nasıl İşler?

Türkiye, dört mevsim iklim koşullarına sahip olması, tarihi ve turistik açıdan zengin bir ülke olması bakımından Araplar başta olmak üzere yabancıların ilgisini çekmektedir. Yabancılara ev satışında da gözde ülkeler arasında yer alan Türkiye’de en çok İstanbul, Bursa ve Antalya gibi denize kıyısı olan şehirler tercih ediliyor. Peki son dönemlerde artan yabancılara ev satışı sırasında hangi adımları izlemek gerekiyor, yabancılara ev satış prosedürü nasıl işliyor? İşte cevabı…
 

YASAL SINIRLARI ÖĞRENİN

Yabancılara ev satışı, yurt içindeki herhangi bir vatandaşa ev satışı ile aynı işlemlere tabi tutulmamaktadır. Öncelikle Türkiye’nin herhangi bir ilinden ev satın alacak bir yabancının oturma izninin olmasına gerek olmadığı bilinmelidir. Ancak bu durum, yabancılara ev satışı sırasında herhangi bir yasal düzenleme olmadığı şeklinde algılanmamalıdır. 2644 numaralı Tapu Kanunu’nun 35. maddesinde yabancıların ev satın alma işlemleri sırasında karşılaştıkları sınırlamalar ve haklar şu şekilde belirtilmiştir: "Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler.


Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemez." Belirtilen kanun maddesine göre ev satın alacak olan yabancı kişilerden satış işlemleri gerçekleştirilirken şu taahhüdün alınması gerekmektedir: “Bu taşınmaz dahil, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde şahsım tarafından edinilen bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni haklar ile taşınmazların miktarı otuz hektarı geçmemektedir. Aksi durumun tespiti halinde fazla miktarın tasfiye edilerek bedele çevrilmesini kayıtsız şartsız kabul ve taahhüt ederim."
 

RANDEVU ALMAYI UNUTMAYIN

Yabancılara ev satışı gerçekleştirmek isteyen konut sahiplerinin öncelikle e-devlet sistemi veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden randevu alması gerekmektedir. İnternetten yapılacak randevu ayarlamaları aynı zamanda Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün Tapu Randevu Sistemi üzerinden online olarak gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca randevuyu telefon üzerinden gerçekleştirecek kişiler yurt içinde ALO 181 hattı veya yurt dışında +90 312 593 99 00 numarası ile iletişime geçebilmektedir. Randevu tarihi belirlendikten sonra gününde ve saatinde gerekli evraklarla tapu dairesinde hazır olunması önem taşımaktadır. Bu esnada ev sahibi ile yabancı alıcının birlikte hareket etmesi şarttır.
 

EVRAKLARINIZI EKSİKSİZ HAZIRLAYIN

Pek çok kişi ev satın alırken gerekli evraklara sahip olmadığı için süreci aksatabilmektedir bu yüzden evraklarınızı eksiksiz bir şekilde tamamladığınızdan emin olun. Yabancılara ev satışı gerçekleştirilirken Tapu Müdürlüğü’ne aşağıdaki belgelerin sunulması gerekmektedir:

• Evin tapu belgesi
• Kimlik belgesi ve pasaport (Pasaportun yeminli tercüman tarafından çevirisi talep edilebilmektedir)
• Satıcının 1 adet, yabancı alıcının ise 2 adet fotoğrafı (Fotoğrafın kişilerin güncel halini yansıtması, son 6 ayda çekilmiş olması ve boyutlarının 6 x 4 cm olması gerekmektedir)
• Emlak rayiç değeri belgesi (Bu belge, ilgili belediyeden alınmaktadır)
• Zorunlu deprem sigorta poliçesi
• Taraflardan birinin Türkçe bilmemesi halinde yeminli tercüman
• Vekil varsa vekaletname (Vekaletnamenin yabancı ülkelerin makamları tarafından düzenlenmesi halinde noter onaylı tercümesi ile apostil şerhi gerekmektedir) Ayrıca satılacak evin değerini gösteren ekspertiz raporunun da olması gerekmektedir. Bu raporun evin satıldığı zamandaki değerini göstermesi gerekmektedir. Bu yüzden raporun son 3 aydan daha önceki bir sürede çıkarılmamış olmasına dikkat etmekte fayda vardır. Ek olarak, raporun Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet üzerinden hizmet veren TAKBİS sistemine kaydının yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Hemen ücretsiz ilan verin, kısa sürede alıcı bulun.

Ücretsiz İlan Ver!

Hemen
İlan Başvurunuzu
Yapın.

Danışmanlarımız
Başvurunuzu
İncelesin.

İlanınız
Tüm Ağımızda
Ücretsiz Yayınlansın!

İlanlarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için, Hemen Arayın! 444 72 21

Copyright © 2016. Her Hakkı Saklıdır.